Щоденник


12:32
Лінійка металева 2,5 метри (п.2)
У "Переліку засобів вимірювальної техніки та обладнання, необхідних для проведення вимірювань і випробувань під час проведення перевірок технічного стану  КТЗ під час державного технічного огляду"  під пунктом 2 значиться "Лінійка металева", котра повинна забезпечувати вимірювання відстаней до 2,5 метри з похибкою ± 0,008 м.
 
Мабуть, багато з вас збилися з ніг, шукаючи на базарах та в магазинах цю лінійку.
 
 
Ми звернулися за роз"ясненями до працівників Черкаського обласного управління Держспоживстандарту.
 
Ось що нам пояснили:
 
Виробництво лінійок металевих в Україні  нормується старим ГОСТом  "ГОСТ 427-75* Линейки измерительные металлические. Технические условия".  Згідно редакції  цього ГОСТу, котрий діє в Україні, максимально можлива довжина лінійки металевої складає 1 метр.
У  братній Росії були прийняті зміни та доповнення, котрі дозволяють виробництво цих лінійок довжиною також 2 та 3 метри. Але ці зміни та доповнення до ГОСТу не діють в Україні. Отже, немає правових підстав для виготовлення   таких лінійок та для їхньої подальшої метрологічної атестації та періодичної повірки.
 
Чим думали і  послуговувалися автори-розробники "Переліку засобів вимірювальної техніки та обладнання, необхідних для проведення вимірювань і випробувань під час проведення перевірок технічного стану  КТЗ під час державного технічного огляду" нам невідомо.  Можливо, даний документ був просто скалькований із відповідного російського "Переліку".
 
Менше з тим, нормативний акт існує і його необхідно виконувати. Отже, згідно того ж таки переліку  власникам пунктів проходження ТО необхідно запастися триметровою металевою лінійкою. Бо лінійки з межами вимірювання 2,5 метри взагалі немає у природі згідно того ж таки ГОСТу.
 
Ми поставили  собі прості запитання:
1) для чого потрібна металева лінійка 2,5 метри?
2) які повинні бути характеристики цього вимірювального інструменту?
3) чи можна обійтися взагалі без лінійки 2.5 метри?
4) якщо не можна, то чим її замінити?
 
Відповіді на ці запитання  читайте у наступних матеріалах.
 
 
Переглядів: 1820 | Додав: vector | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]